Skip to Content

Gynaecologie

Vraag en antwoord Laatste aanpassing
Diverse bronnen (o.a. Cybele) adviseren om béta-blokkers op het einde van de zwangerschap te stoppen wegens risico op bradycardie, hypoglycemie en hyperbilirubinemie bij de pasgeborene. Vanaf wanneer? Waarom is dit risico er niet/veel minder in het begin?
Gynaecologie, Hart en bloedvaten
23/12/2014
Recent is er meer vraag naar vitaminen zonder jodium voor zwangere vrouwen met schildklierproblemen (door gynaecoloog aangeraden). Extra jodium is echter nodig tijdens de zwangerschap, ook bij schildklierproblemen of moet jodiumgebruik dan beperkt worden?
Gynaecologie, Vitaminen en mineralen
15/12/2014
Is het nodig om na inname van Malarone te wachten om zwanger te worden? Zo ja, hoe lang?
Gynaecologie
07/10/2014
Patiënte die Livial neemt, meldt dat haar arts had gezegd dat ze wel wat minder mocht nemen. Ze neemt nu om de 2 dagen Livial en merkt geen schommelingen in menopauzale symptomen. Is dit gebruik verantwoord? Verdient een verlaagde dagdosis geen voorkeur?
Gynaecologie
03/10/2014
Hoe beïnvloedt de morning afterpil de menstruele cyclus? En wat met de inname van de pil indien de cyclus ineens verkort is? Pil doornemen totdat de strip op is? Of pilvrije week?
Gynaecologie, Hormonaal stelsel
15/09/2014
Mogen biergisttabletten (Trap) genomen worden tijdens de borstvoeding ter stimulering van de secretie ? Zo ja, wat is de optimale dosis ?
Gynaecologie
05/08/2014
Bij endometriose worden beter geen oestroprogestativa gebruikt wegens kans op nieuwe proliferatie van het endometrium. Welke anticonceptiemiddel is het beste alternatief? De vrouw heeft net de endometriose laten wegnemen. 3 jaar terug is hetzelfde gebeurd
Gynaecologie
29/01/2014
Welk is het verschil tussen Utrogestan vaginaal en oraal? Beide tabletten zien hetzelde uit. Kunnen we ze elkaar wisselen?
Gynaecologie
05/12/2013
Een patiënte neemt al jarenlang een monofasische pil zonder stopweek. Op vakantie vergeet ze haar pil mee te nemen. Na 7 dagen stoppen start ze terug. Is zij nu nog beschermd of niet? 
Gynaecologie
03/12/2013
Wat kan geadviseerd worden aan een patiente met een geschiedenis van hormoon gerelateerde borstkanker voor het verminderen van de warmte opwellingen?
Gynaecologie
08/05/2013
Iemand die na haar ringvrije week te laat is met een nieuwe ring in te brengen zou maar gedurende 7 dagen extra voorzorgmaatregelen moeten nemen. Geldt dit ook als de ring al een week vergeten is (en ze rond haar ovulatie zit)
Gynaecologie
04/07/2013
Een arts raadt een patiente Implanon aan als preventieve behandeling van menstruele migraine. Zijn er geen betere alternatieven, gezien de problemen die soms opduiken bij het gebruik van het staafje? Triptaan werkt niet meer voldoende bij acute aanval
Gynaecologie, Hormonaal stelsel, Pijn en ontsteking
10/05/2013
Een vrouw vraagt kinderaspirine omdat dit de innesteling van een bevruchte eicel zou bevorderen. Wat is de wetenschappelijke evidentie?
Gynaecologie
07/03/2013
Er was een meisje in de apotheek die Zoely kreeg voorgeschreven door haar gynaecoloog. Ze zei dat ze nog maar 14 pilletjes Cilest had en of het nodig was of ze een doosje moest kopen om na 21 pillen Cilest te starten met Zoely.
Gynaecologie
31/05/2013
Bij nazicht van de geneesmiddelen die mogen gebruikt worden bij zwangerschapmisselijkheid, heb ik op Cybele gelezen dat meclozine (Postafene) niet wordt aangeraden. Zijn er nieuwe gegevens dat meclozine beter niet meer wordt gebruikt bij zwangerschap?
Gynaecologie
28/03/2013
Inhoud syndiceren