Skip to Content

Waarom staat er op de bijsluiter van nurofen ,vermijden bij windpokken?I

Er is reeds geruime tijd een vermoeden, in recente studies bevestigd, dat er een verband is tussen bacteriƫle surinfecties bij varicella infecties bij kinderen en het gebruik van ibuprofen of andere NSAID's. Daar deze infecties zeer ernstig kunnen zijn wordt dit gebruik dus afgeraden.

Er is reeds geruime tijd een vermoeden, in recente studies bevestigd, dat er een verband is tussen bacteriële surinfecties bij varicella infecties bij kinderen en het gebruik van ibuprofen of andere NSAID's. Daar deze infecties zeer ernstig kunnen zijn wordt dit gebruik dus afgeraden.

 

Er is geen consensus over dit onderwerp. Sommigen zien hier enkel het samen voorkomen van ibuprofen en een ernstig infectie en dus geen bewijs van een oorzakelijk verband. Er zijn echter in-vitro studies die een oorzakelijk verband ondersteunen. Enkel gerandomiseerd prospectief onderzoek kan hier een wetenschappelijk bewijs leveren. Hierop zitten patiëntjes geconfronteerd met deze problematiek natuurlijk niet te wachten... In afwachting van dergelijk onderzoek weegt bij varicella infecties het potentieel klein voordeel van ibuprofen t.o.v. paracetamol niet op tegen deze zeer ernstige bijwerking. We refereren hierbij nog naar een communicatie van het Franse AFSSAPS.

 

Referenties: 

Auteur

Prof. apr. Hans De loof

UA

 


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgende onderwerpen: Kinderen met koorts : paracetamol of ibuprofen?, De primaire infectie met Varicella zoster: waterpokken

Expert: 
loode1400