Skip to Content

Het is bekend dat in magistrale bereidingen met foliumzuur mannitol moet worden gebruikt i.p.v. lactose (om Maillard-reactie te voorkomen). Toch bevatten foliumzuurpreparaten op de markt wel lactose. Hoe komt dit?

Dit lijkt inderdaad op een tegenstrijdigheid. Toch is de preparatie in de apotheek en de firma niet gelijkaardig. Om te beginnen bestaan er al verschillende types van lactose.

Verdieping

 

Een verklaring ligt niet voor de hand, maar vermoedelijk ligt dit aan de omstandigheden van bereiding en bewaring. Een reactie met foliumzuur is minder waarschijnlijk in een droge en vaste toestand (prof hoogmartens). Capsules van de firma worden in droge omgeving bereid en bewaard in waterdamp-ondoorlaatbare blisters. Bovendien, als er op de bijsluiter lactose vermeld staat, wees dan bewust dat er verschillende soorten lactose bestaan (volledig watervrije lactose etc...). Dit zijn allemaal kleine verschillen met de magistrale bereiding. Daarom wordt in de apotheek best mannitol wordt gebruikt ipv lactose.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gebruik van lactose als verdunningsmiddel voor de magistrale bereiding van foliumzuurpreparaten is niet aangewezen. Op de vraagbox van Kinget vermeldt apr.  De Rocker dat een kleinschalig experiment aantoonde dat het gehalte van foliumzuur in lactose op korte tijd daalde. U kan hierover meer lezen op deze link:

 

http://134.58.19.21/cgi-bin/pharbio/vrboxnr.cgi?0564

 

 

Toch wordt in sommige foliumzuurpreparaten, geregistreerd als geneesmiddel en dus onderworpen aan strenge controles, lactose gebruikt. Dit betekent dat foliumzuur wel stabiel kan zijn met lactose.  

Referenties: 

Auteur

 

Prof. em. R. Kinget

 

Expert: 
expert