Skip to Content

wat kan ik het beste meegeven als iemand komt vragen naar drupeltjes voor las-ogen?

Antibiotische oogzalf toedienen. Het oog dichtplakken met oogkompressen. Let erop dat het oog niet meer kan geopend worden onder het kompres. Pijnstiller geven per os. Aanvullend kan u eventueel: Eén druppel anestheticum (uit unidose) zelf in het oog van de patiënt aanbrengen + een druppel cycloplegie indruppelen bij de patiënt. Dit zal de pupil dilateren en dus de zeer pijnlijke reflexspasme tegengaan. Hierdoor zal de pijn al een heel stuk minder zijn.

Deze persoon belt u ’s nachts uit uw bed (u bent van wacht). Hij heeft pijn, zijn ogen zijn rood en tranen geweldig. Hij is lasser van beroep.

Het gaat hier duidelijk om UV-keratitis of de zogenaamde lasogen. Dit is een beschadiging van het hoornvlies door UV-stralen. Er ontstaan zeer veel kleine defectjes in de eerste laag van het hoornvlies. Deze defectjes ontstaan echter niet in een paar minuten. Het duurt 4 tot 6 uur voor de letsels gevormd zijn en het zijn deze letsels die de hevige pijn veroorzaken. Deze man heeft dus overdag gelast en voelde niets maar tegen de nacht is de pijn onhoudbaar.

Deze mensen hebben zoveel pijn dat men geneigd zou zijn om Unicaïne® in het oog te druppelen. De pijn zal hier onmiddellijk mee gestild zijn maar het is na 20 minuten uitgewerkt. Nu is het zo dat locale anesthetica het epitheliale herstel verhinderen. Als u dus zo’n flesje meegeeft met de patiënt zal die hoogst waarschijnlijk om de 20 minuten opnieuw druppelen met als resultaat dat het hoornvlies helemaal dof wordt. Geef dus nooit een volledige fles anestheticum mee aan de patiënt. Wat kunnen we dan wel doen?

  • Eén druppel anestheticum (uit unidose) zelf in het oog van de patiënt aanbrengen.
  • Eén druppel cycloplegie indruppelen bij de patiënt. Dit zal de pupil dilateren en dus de zeer pijnlijke reflexspasme tegengaan. Hierdoor zal de pijn al een heel stuk minder zijn. Waarschuw de mensen dat ze hierdoor een aantal uren minder goed zullen zien. Als u dit doet gebruik dan de kortwerkende preparaten zoals bv. Tropicol (30 minuten) of Cyclopentol (24 uur). De atropine-preparaten werken tot 1 à 2 weken. Dit is uiteraard niet de bedoeling. 
  • Antibiotische oogzalf toedienen.
  • Het oog dichtplakken met oogkompressen. Let erop dat het oog niet meer kan geopend worden onder het kompres. Zo niet zal de buitenkant van het oog schuren tegen de binnenkant van het kompres en dat zal de situatie verergeren. Neem dus best twee oogkompressen. De eerste wordt dubbelgeplooid op het oog gelegd. Het tweede kompres erover en alles goed afplakken.
  • Pijnstiller geven per os

De letsels moeten normaal binnen de 24 uur genezen zijn. Als dat niet het geval is moet men een oogarts consulteren

Referenties: 

Auteur

Deze vraag werd beantwoord op basis van de les 'advies met het blote oog', gegeven door dr. S. Vandelanotte, 2009.

 


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgend onderwerp: Ontstekingsreacties ter hoogte van het oog

Expert: 
expert