Skip to Content

Een patiënt klaagt over vaak terugkerende jichtaanvallen en gebruikt chronisch allopurinol 300 mg en bij een aanval colchicine en diclofenac. De patiënt neemt ook asaflow wat een aanval kan uitlokken. Hoe komt dat en is bv plavix een alternatief?

Het korte antwoord op deze vraag in NEEN. Clopidogrel of Plavix® is geen alternatief voor asa om de terugkerende jichtaanvallen van deze patiënt te vermijden.

De overgrote meerderheid van de patiënten met jicht hebben een belangrijk cardiovasculair risico en het gebruik van asa is bij hen is dan ook bijna altijd aangewezen.  Er zijn bovendien ook aanwijzingen dat de hyperuricemie op zich een cardiovasculaire risicofactor is.  De invloed van asa op de excretie van urinezuur door de nier is echter complex.  Bij een dosis van meer dan 3g per dag is asa een uricosuricum en verhoogt het dus de eliminatie van urinezuur door de nier.  Bij het gebruik van asa in een dosis tussen 0,5 tot 2 g/dag is er wel degelijk een verminderde  excretie van urinezuur en is er dus een reële kans op het uitlokken van een jicht-aanval.  Andere gekende uitlokkende geneesmiddelen zijn de diuretica, zowel de thiaziden als de lis-diuretica.

 

De lage cardio-protectieve asa dosissen hebben geen belangrijke en blijvende invloed op de urinezuur-balans.  Beperkte verminderingen, van voorbijgaande aard, werden waargenomen bij oudere patiënten met een reeds beperkte nierfunctie. Ondanks het ontbreken  in de vraag van de gebruikte dosis, 80 of 160mg, kunnen we dus stellen dat Asaflow® hier niet de uitlokkende factor is.  De Guidlines van de Britse Rheumatologen is dan ook formeel: “Aspirin in the low doses (75–150mg/day) used for cardiovascular prophylaxis has minimal effects on the serum uric acid that are not clinically significant and should be commenced or continued as needed in gouty patients at cardiac risk”.  (Die Guidlines zijn makkelijk terug te vinden via de gespecialiseerde zoekmachine http://tripdatabase.com)

 

Wat moeten we nu doen bij deze patiënt?  We gaan na of het wel echt nodig is om asa te gebruiken.  Ook de resem niet-farmacologische aanbevelingen worden eens herhaald, zoals is het advies om veel te water te drinken (>2 liter/dag).  We mogen ook niet vergeten dat 300mg allopurinol de gemiddelde dosis is en dat sommige patiënten geholpen worden met een hogere dosis (max 900mg/dag) op voorwaarde dat ze nog een goede nierfunctie hebben.

 

Referenties: 

 

 

 

Auteur
Prof.  H. De Loof
Prof. T. Lescrinier
Prof. G. De Meyer

UA


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgende onderwerpen: Anti-aggregantia, Jicht, Geneesmiddelen bij jicht

Expert: 
loode1400