Skip to Content

Patiënt op baclofen 10&25mg, detrusitol retard 4mg en Bi-rofinid klaagt van een heel gevoelig tandvlees (rood/ontstoken) en terugkerende aften.

Aften kunnen veroorzaakt worden door NSAIDs. Men kan deze aften lokaal behandelen ter genezing en ondertussen overschakelen op een ander type NSAID (met lagere incidentie voor aftenvorming, cfr. bijsluiter). Ontstaan er met het nieuwe NSAID opnieuw aften, dan dient men over te schakelen op een niet-NSAID.

Aften kunnen veroorzaakt worden door geneesmiddelen (vooral NSAIDs, beta-blokkers, alendronaat). In deze casus is het dus mogelijk dat de aften veroorzaakt werden door Bi-Rofenid (ketoprofen). Deze aftenvorming tgv NSAID-gebruik is wellicht een klasse-effect, wat betekent dat alle NSAIDs aften kunnen veroorzaken. De wetenschappelijke bijsluiters van alle NSAIDs maken dan ook melding van ‘stomatitis’, ‘aften’ of ‘mondulcers’ als mogelijke bijwerking. Wel kan de incidentie verschillen van NSAID tot NSAID. Zo geeft de bijsluiter van Bi-Rofenid een incidentie van >1% voor aftenvorming, terwijl de bijsluiter voor diclofenac een incidentie van slechts <0.001% aangeeft en voor aceclofenac een incidentie van <0.1% - >0.01%.

Praktisch voor deze patiënt: men kan de aften lokaal gaan behandelen ter genezing en ondertussen overschakelen op een ander type NSAID (met lagere incidentie voor aftenvorming). Ontstaan er met het nieuwe NSAID opnieuw aften, dan dient men over te schakelen op een niet-NSAID.

 

Referenties: 

Bronnen:

-       ‘Behandeling van idiopathische recidiverende aften’, Folia Pharmacotherapeutica, april 2007.
-       Hasan & Ciancio. Association between ingestion of NSAIDs and emergence of aphthous-like ulcers. J Int Acad Periodontol 2009, 11:155-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192579
-       Tindale & Miller. Drug-induced Diseases. American Society of Health-System Pharmacists.
-       www.e-compendium.be

 

Auteur

Prof. apr. Els Mehuys
UGent

 


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgende onderwerpen: De niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, Tolterodine (DETRUSITOL®)

Expert: 
elsms0196