Skip to Content

Wanneer wordt paroxetine het best ingenomen bij iemand die altijd 's nachts werkt?

Adviseer een inname bij de eerste maaltijd na opstaan. Mocht de patiƫnt echter last ondervinden van slaperigheid als bijwerking, dan kan inname met de laatste maaltijd voor het slapengaan geadviseerd worden.

De Samenvatting van de Kenmerken van het Product (SKP) van de op de markt zijnde paroxetine-preparaten vermelden toediening ’s morgens (met voedsel, om het risico op misselijkheid te reduceren) (1). Echter, voor de werkzaamheid van het geneesmiddel maakt het niet uit op welk moment van de dag paroxetine ingenomen wordt (al is het naar therapietrouw toe aan te raden om het elke dag op hetzelfde moment in te nemen). Wel past men soms het innametijdstip aan aan de bijwerkingen die de patiënt ondervindt. SSRI’s kunnen immers zowel agitatie/slapeloosheid als sedatie veroorzaken, en dit verschilt van patiënt tot patiënt. Zo kan men patiënten die slecht kunnen slapen t.g.v. SSRI’s een ochtendinname adviseren, terwijl men patiënten die last hebben van de sederende werking een avondinname kan aanraden (2-4).

Concreet advies voor een patiënt die altijd ’s nachts werkt: Adviseer een inname bij de eerste maaltijd na opstaan. Mocht de patiënt echter last ondervinden van slaperigheid als bijwerking, dan kan inname met de laatste maaltijd  voor het slapengaan geadviseerd worden.

Referenties: 

[1] SKP Seroxat en generieken (via www.bcfi.be)

[2] www.apotheek.nl (patiëntenwebsite van de KNMP) > 'paroxetine' (zie 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?')

[3] Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA): SSRI learning module (zie http://www.mhra.gov.uk/ConferencesLearningCentre/LearningCentre/Medicineslearningmodules/Reducingmedicinerisk/SSRIlearningmodule/CON146583)

[4] Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium, hoofdstuk 10.3 'Antidepressiva' (via www.bcfi.be)

Auteur:
Dr. Apr. Els Mehuys
Prof. Dr. Apr. Koen Boussery
Eenheid voor Farmaceutische Zorg
Faculteit Farmaceutische Wetenschappen
Universiteit Gent

Datum laatste actualisatie: 12 februari 2014

Expert: 
elsms0196