Skip to Content

parkinsonpatient staat onder duadopa en krijgt hevige zweetaanvallen. Is dit tgv de ziekte zelf of door de medicatie?

Excessieve zweetaanvallen bij parkinsonpatiƫnten zijn eigen aan het ziekteproces, en verergeren bij subtherapeutische gehaltes aan levodopa.

 

Verdieping
 
Hevige zweetaanvallen komen bij parkinsonpatiënten vaak voor als gevolg van een autonome dysfunctie:
 
- tijdens periodes met subtherapeutische levodopa-gehaltes (= bij inadequate dopaminerge stimulatie)(1)
- tijdens de ‘off’-periode die eigen is aan het langdurig gebruik (> 5 jaar) van levodopa(2,3)
- tijdens de ‘on’-periodes gekenmerkt door dyskinesiën (onwillekeurige bewegingen)(3)
- lijken erger te worden naargelang het ziekteproces vordert(1)
 
Tijdens de progressie van de ziekte van Parkinson neemt het aantal zenuwcellen steeds verder af met als gevolg een verminderd “vermogen” om levodopa op te nemen en het in de vorm van dopamine weer af te geven. Hierdoor wordt de werking van de levodopa minder constant: ‘on’-periodes waarin de medicatie werkt (vaak gepaard met bijwerkingen zoals dyskinesieën of onbedoelde bewegingen) worden afgewisseld met periodes waarin de medicatie zijn werking verliest (‘off-verschijnselen’). Een continue, geleidelijke toediening wordt daarom met het vorderen van de ziekte erg belangrijk (bv. als Duodopa: sonde met levodopa + carbidopa als enzymremmer ter preventie van dopaminevorming in maag/bloedbaan).
 
Auteur
Dr. Apr. Geert Vergote
Referenties: 
Referenties
 
1.      Dubow JS. Autonomic dysfunction in Parkinson's disease. Dis Mon 2007; 53(5):265-74.
2.      Pursiainen V, Haapaniemi TH, Korpelainen JT, Sotaniemi KA, Myllylä VV. Sweating in Parkinsonian patients with wearing-off. Mov Disord 2007; 22(6):828-32.
3.      Swinn L, Schrag A, Viswanathan R, Bloem BR, Lees A, Quinn N. Sweating dysfunction in Parkinson's disease. Mov Disord 2003; 18(12):1459-63.
 

Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgende onderwerpen: Levodopa in combinatie met decarboxylase-inhibitoren, Dyskinesieën en het on/off fenomeen, Ziekte van parkinson

Expert: 
expert