Skip to Content

Is er kans op nevenwerkingen bij chronisch gebruik van prednisolone 1% crème ter behandeling van eczeem bij baby's? Posologie: 2 x per dag het ganse lichaam insmeren.

Chronische toepassing van prednisolon op een grote oppervlakte bij baby's is ten stelligste af te raden. Hydrocortisone 0.5% is wat men eerder bij baby's mag gebruiken, maar ook hier zeker maar enkele dagen, niet onder occlusie, en niet op grote oppervlak.

Bij navraag blijkt een tegenstrijdig standpunt van kinderarts en huidarts aan de basis te liggen van deze vraag. Met de bekende nevenwerkingen en gebruiksadviezen in gedachten, kan een langdurig gebruik bij een baby, en dan nog tweemaal daags over het totale lichaamsoppervlak, inderdaad niet anders dan bezorgdheid opwekken. Anderzijds ligt de keuze voor prednisolon 1% als topicum in een crèmebase niet voor de hand. Prednisolon  werd omwille van zijn gering penetratievermogen in dermatologische bereidingen niet in het TMF opgenomen. Het wordt evenwel regelmatig nog voorgeschreven, veelal samen met ichytol en zinkoxide, soms nog met een antibioticum erbij, maar  dan toch niet voor een baby [1].

We gingen te rade bij een expert uit de klinische praktijk om terzake een duidelijk standpunt te krijgen. Die bevestigde dat het inderdaad geen goede praktijk is om prednisolon  bij baby's te gebruiken! Chronische toepassing op een grote oppervlakte is ten stelligste af te raden. Hydrocortisone 0.5% is wat men eerder bij baby's mag gebruiken, maar ook hier zeker maar enkele dagen, niet onder occlusie, en niet op grote oppervlak [2].

Referenties: 

[1] Prof. Kristien De Paepe, Ph.D. Pharmacist, Vrije Universiteit Brussel, Faculteit geneeskunde en farmacie, Department Toxicologie, Dermato-Cosmetologie en Farmacognosie, persoonlijk geraadpleegd op 18 september 2013

[2] Prof. Dr. Linda De Raeve (Kliniekhoofd Kinderdermatologie UZ-Brussel), persoonlijk geraadpleegd op 18 september 2013

Auteur:
Luc Leyssens

Datum laatste actualisatie: 18 september 2013


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgend onderwerp: Prednisolon en prednison: 1,2-dehydroglucocorticoïden

Expert: 
paede2949