Skip to Content

Heeft er iemand al lyrica tabl moeten in zetpillen verwerkken? De patient kan zijn tabl niet meer slikken , we zoeken een vervang oplossing..

Rectale toediening van pregabaline is niet aan te raden. De resorptie van pregabaline verloopt niet uniform over de hele gastro-intestinale tractus. Dankzij goede absorptie in de dunne darm en ook nog in het stijgende deel van het colon wordt een biologische beschikbaarheid van 90% bereikt, maar eenmaal de hepatische flexus gepasseerd wordt de absorptie slecht.

Pregabaline wordt goed geresorbeerd in proximale (stijgende) colon, maar slecht in het distale colon [1]. Toelichtingen in een patentaanvraag voor een retard-vorm van pregabaline, afkomstig van de firma Warner-Lambert, preciseren dat de resorptie van pregabaline niet uniform verloopt over de hele gastro-intestinale tractus. In de dunne darm en het stijgende deel van het colon is er een goede absorptie (biologische beschikbaarheid >90%), maar voorbij de hepatische flexus, de overgang tussen stijgend en het dwarslopend deel van de dikke darm, is de absorptie slecht [2].

Wellicht verklaart dit waarom hierover ook geen specifieke studies te vinden zijn, terwijl de farmacokinetiek van pregabaline uitvoerig is beschreven in talrijke publicaties. De lijst van de buitenlandse specialiteiten in DelphiCare vermeldt bovendien geen enkele rectale vorm [3].

Uit deze informatie mogen we met quasi zekerheid besluiten dat rectale toediening geen optie is.

Referenties: 

[1] Micromedex 2.0, geraadpleegd op 29/08/2013

[2] Warner-Lambert company, Patent application title: Solid Pharmaceutical Compositions Containing Pregabalin, publication date: 2012-02-02, patent application number: 20120029081

[3] DelphiCare, interactie tussen ethanol en furazolidon, geraadpleegd op 29/08/2013

Auteur:
Luc Leyssens

Datum laatste actualisatie: 29 augustus 2013

Expert: 
lucls5261