Skip to Content

Mag een zwangere bruinen zonder zon gebruiken?

Er zijn geen rapporten gekend, die geboortedefecten suggereren na het gebruik van zelfbruiners of die een probleem melden bij borstvoeding. Een systemisch effect op de foetus is weinig waarschijnlijk. We vermijden het aanbrengen op muceuze weefsels zoals lippen, mond, neus en ogen. Bij sprays vermijden we bovendien inademing van de nevel. In die optiek zijn spuitcabines tijdens de zwangerschap geen aanrader. Voor zwangeren die per se bruin willen zien, is bruinen zonder zon de meest veilige optie.

Het actief bestanddeel van de bruinen zonder zonproducten is dihydroxyaceton (DHA). DHA reageert met de dode huidcellen van de buitenste huidlaag om een bruin pigment, melanoidine te produceren. DHA dringt slechts weinig in de diepere huidlagen door. Men schat dat maximaal 0.5 à 1% van de aangebrachte hoeveelheid DHA in de bloedstroom terechtkomt. Het is niet bekend of daarvan iets de placenta passeert en in de circulatie van de baby terecht kan komen.

Enig systemisch effect op de foetus is weinig waarschijnlijk. Er zijn geen rapporten gekend, die geboortedefecten suggereren na het gebruik van zelfbruiners of die een probleem melden bij borstvoeding. Maar evenmin zijn er  publicaties die de veiligheid met zekerheid aantonen. De meeste adviezen gaan daar echter wel van uit en raden het gebruik van zelfbruiners tijdens de zwangerschap en de borstvoeding niet af. Zonder daarover cijfers te kunnen geven, mogen we dus wel aannemen dat de praktijk veel wordt toegepast zonder incidenten.

Crèmes, gels en lotions zijn veilig. Er wordt wel voor gewaarschuwd dat de resorptie bij inhalatie of bij aanbrengen op muceuze weefsels wellicht groter zal zijn. Vandaar het advies om lippen, mond, neus en ogen te beschermen. Bij borstvoeding, brengen we geen product aan op plaatsen die in contact komen met de mond van de baby. Bij het gebruik van sprays moeten bovendien inademing via de longen vermeden worden. De spuitcabine wordt in die context beter afgeraden wegens de kans op inhalatie van de nevel. Het is evenwel niet bekend welke daarvan de gevolgen kunnen zijn.  

Tenslotte moet nog melding gemaakt worden van een verhoogd algemeen risico op allergische reacties tijdens de zwangerschap. Deze kunnen zeer schadelijk zijn voor de foetus. Het is belangrijk die te vermijden door eerst een klein oppervlak in te smeren en vervolgens na te gaan of er geen reactie is.

Bruinen zonder zon is sowieso de beste keuze voor zwangere vrouwen die per se willen bruinen. In de zon liggen kan de huid nog meer schaden dan normaal, als gevolg van de gewijzigde hormonale invloeden en kan exacerbaties van melasma (zwangerschapsmasker) uitlokken. Lang op de rug liggen reduceert de bloedcirculatie naar de baby. De zonnebank verhoogt het melanomarisico.

Referenties: 

[1] Anonymous, Is it safe to use fake tan during pregnancy?, geraadpleegd op 14 juli 2013

[2] Ireland K , Spray-on Tan and Pregnancy, Livestrong.com, Oct 16, 2010

[3] Anonymous, Self-tanners, Tanning Pills, Tanning Booths and Pregnancy, Organization of Teratology Information Specialists, August 2010

[4] Drugdex 2.0, geraadpleegd op 15/07/13

[5] Anonymous, Sunless Tanners and Bronzers, Safety and Regulatory Information, US Food And Drug Administration, geraadpleegd op 15/07/13 

Auteur:
Luc Leyssens

Datum laatste actualisatie: 15 juli 2013

Expert: 
lucls5261