Skip to Content

Een kruidenier beweerde aan een klant dat calciumsupplementen beter ca citraat dan ca cacarbonaat ( Steovit - d vital ...) bevatten. Aangezien dit volgens de kruidenier beter wordt opgenomen. Klopt deze stelling?

Deze stelling klopt niet. De wateroplosbaarheid van het calciumzout heeft weinig effect op de absorptiekarakteristieken van het ingenomen calcium.

De intestinale absorptie van oraal ingenomen calcium blijft nagenoeg gelijk, of dit nu afkomstig is van calciumcarbonaat of van calciumcitraat-formuleringen. Met behulp van een serumtracer methode kan de absorptie van calcium gevolgd worden bij gezonde mannen en vrouwen. Bij een dosis van 300 mg vond men tijdens een studie een gemiddelde absorptie van 36%, bij 1000 mg bedroeg die 28.4%.

De wateroplosbaarheid van het calciumzout heeft weinig effect op de absorptiekarakteristieken van het ingenomen  calcium. Calciumcarbonaat lost langzaam op in de maag en reageert met maagzuur tot vorming van CaCl2, CO2 en water. Ongeveer 80-90 % van het gevormde CaCl2 wordt terug omgezet in onoplosbare en niet resorbeerbare calciumzouten en Ca-zepen in de dunne darm. De resorptie gebeurt in de dunne darm.

De absorptie vermindert wel bij achloorhydrie, steatorrhee, uremie, renale osteodystrofie en vitamine D-tekort.  Renale osteodystrofie is een stoornis van de botaanmaak als gevolg van een nieraandoening, waarbij de omzetting naar actief vitamine D en bijgevolg ook de calciumresorptie verstoord is.

Referenties: 

[1] Anoniem, diverse  monografieën over calcium en zijn zouten, Micromedex 2.0, geraadpleegd op 8 mei 2013

[2] Anoniem, diverse  monografieën over calcium en zijn zouten, Up to date, Wolters Kluwer,  geraadpleegd op 8 mei 2013

[3] Farmamozaïek, profiel calciumcarbonaat, geraadpleegd op 8 mei 2013

Auteur:
Luc Leyssens

Datum laatste actualisatie: 8 mei 2013

Expert: 
lucls5261