Skip to Content

Kan een baby/kind tweemaal de windpokken doormaken? Er vanuitgaande dat het kind de eerste keer op heel jonge leeftijd de windpokken gehad heeft.

Ja, het doormaken van de windpokken op jonge leeftijd is één van de risicofactoren voor het ontwikkelen van een her-infectie.

Verdieping

 
Risicofactoren voor een her-infectie van klinisch detecteerbare windpokken zijn:(1)
 
eerste infectie op jonge leeftijd (gewoonlijk jonger dan 12 maanden)
eerste infectie gekenmerkt door milde symptomen
erfelijke voortbeschiktheid (familiale voorgeschiedenis bij 45% van de gevallen)
 
Windpokken (waterpokken) is een infectie veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Babies die vóór hun eerste levensjaar een infectie met varicella-zoster doormaken, ontwikkelen geen immunologisch geheugen. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor een tweede infectie met windpokken of zelfs voor een reactivatie van het latente virus onder de vorm van gordelroos (herpes zoster, in België vaak zona genoemd).(1)
 
Zo blijkt dat wie vóór de leeftijd van twee jaar – of zelfs nog in de baarmoeder - werd bloedgesteld aan het varicella-zostervirus een 20 maal hoger risico heeft op het ontwikkelen van gordelroos tijdens de kindertijd.(2)
 
Dat heel jonge kinderen geen ernstige symptomen ontwikkelen bij een varicella-zoster infectie is te danken aan:
 
1)      de aanwezigheid van anti-zoster IgG-antilichamen die ze van hun moeder via de placenta hebben doorgekregen (dit geldt enkel voor kinderen jonger dan 6 maanden, de maximum overleveningsduur van deze antilichamen, en wanneer de moeder ‘minstens’ één week voor de bevalling zelf huiduitslag door windpokken had opgelopen)(3,4)
2)      een prille immuunrespons die zich kenmerkt door een hoge productie van NK-cellen (Natural Killer cellen)(3)
 

Auteur

Dr. apr. Geert Vergote

Vernoscientific

Referenties: 

 

1.      Hall S, Maupin T, Seward J, Jumaan AO, Peterson C, Goldman G, Mascola L, Wharton M. Second varicella infections: are they more common than previously thought? Pediatrics 2002; 109(6):1068-73.
2.      Gershon AA. Varicella-zoster virus infections. Pediatr Rev 2008; 29(1):5-10; quiz 11.
3.      Terada K, Kawano S, Yagi Y, Shimada Y, Kataoka N. Alteration of T cells and natural killer cells during chickenpox in infancy. J Clin Immunol 1996; 16(1):55-9.
4.      PatientPlus article UK: http://www.patient.co.uk/printer.asp?doc=40024951

Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgend onderwerp: De primaire infectie met Varicella zoster: waterpokken

Expert: 
expert