Skip to Content

wat kunnen de oorzaken zijn van nachtelijke diarree? patiënt was iemand die borstvoeding gaf en als raad gaf ik: veel hydrateren sportdrank en 2x dag enterol, iendien niet beter na 2d nr dokter...

Als voedingsgerelateeerde oorzaken uitgesloten zijn, hebben we wellicht te maken met een voorbijgaande infectie. De diarree doet haar darmzuiverend werk en zou na een dag of 4 spontaan moeten ophouden. Voldoende vocht innemen is nodig, toepassen van Enterol® kan helpen. Het gebruik van antidiarreica is niet aangewezen. Als het probleem aanhoudt is onderzoek van de stoelgang aangewezen en moet rekening worden gehouden met een mogelijke chronische functionele darmaandoening.

Het eerste belangrijk aandachtspunt is de voeding. De vraag moet gesteld of, naar aanleiding van de borstvoeding, geen wijziging in het dieet werd doorgevoerd en of er  speciale drankjes of  voedinsgsupplementen  worden gebruikt? Bevatten die mogelijk stoffen die de vertering beïnvloeden? Worden ze toevallig net 's avonds of bij het avondeten gebruikt? Een voorbeeld hiervan is de suikervervanger sorbitol. Sorbitol werkt als een osmotisch laxatief in op de darm. Het totaal weren van sorbitol is niet nodig, verminderen of een andere moment van toediening kunnen al volstaan om het probleem op te lossen. Denk ook aan ijzer- of magnesiumprepraten.

Als er geen voedingsgerelateeerde oorzaken kunnen gevonden worden en de syptomen zich nog maar recent voordoen, is er nog geen reden tot paniek. Wellicht hebben we te maken met een bacteriële, virale of parasitaire infectie. De diarree zal haar darmzuiverend werk doen en zou na een dag of 4 spontaan moeten ophouden. Voldoende vocht innemen is nodig, toepassen van Enterol® kan helpen. Het gebruik van antidiarreica is niet aangewezen aangezien het de evacuatie van kiemen vertraagt. Houdt de buikloop  toch langer aan, dan zijn stoelgangtesten nuttig om de oorzaak te achterhalen en op basis van de resultaten een gerichte antiinfectieuze therapie te overwegen.

Aan meer ernstige oorzaken moet worden gedacht als de nachtelijke problemen langdurig blijven aanhouden. Hardnekkige nachtelijke stoelgangproblemen zijn een mogelijk alarmsymptoom voor chronische functionele darmaandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) en zelfs tumoren. Zeer waarschijnlijk zijn er dan ook nog andere symptomen aanwezig zoals ondermeer buikpijn. Raadpleging van de arts is dan absoluut noodzakelijk.

Onvrijwillig verlies van stoelgang en fecale incontinentie gedurende de nacht zijn mogelijk bij een verminderde darmfunctionaliteit. Daarbij kan ook de anale sfinctercontractie verzwakken, wat het probleem uiteraard verergert. Een normaal functionerend colon is bij een gezonde persoon gedurende de nacht niet actief, dankzij de remmende werking van het autonoom zenuwstelsel .  Afwijkende situaties doen zich nogal eens voor bij diabetici als gevolg van zenuwbeschadiging.  Dit fenomeen zal zich pas na langere termijn manifesteren als de de diagnose diabetes al lang gekend is. Des te beter de glycemie onder controle is, des te lager het risico.

Referenties: 

[1] Information on: Diabetic Gastroparesis

[2] Causes of Nocturnal Diarrhea

[3] video.answers.com

Auteur:
Luc Leyssens

Datum laatste actualisatie: 4 januari 2013


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgend(e) onderwerp(en): Diarree

Expert: 
lucls5261