Skip to Content

Bestaan er richtlijnen voor intieme hygiëne? Beter producten met zure, neutrale of basische pH? Of toch maar gewoon water?

In prinicpe volstaat het om de uitwendige delen zacht te reinigen met water al dan niet gecombineerd met een zachte zeep of wasemulsie.Wie geregeld last heeft van een candidase, kan af en toe best intiem reinigen met een basische zeep zoals Saforelle. Wie eerder gevoelig is aan bacteriële infecties reinigt best zo nu en dan met een zure zeep zoals Somex of Lactacyd. Gebruik de producten met mate. Het is zeker niet nodig om elke dag de inwendige vagina te reinigen met wasemulsies.

Het fysiologische evenwicht van de vagina is gebaseerd op een kwetsbaar ecosysteem dat vooral uit lactobacillen bestaat. De zure pH werkt als een soort afweersysteem en voorkomt dat er zich bacteriën en schimmels ontwikkelen. Het is bijgevolg niet onbelangrijk de zure pH in stand te houden om de barrière te garanderen.

Een gewone dagelijkse wasbeurt is aangewezen om woekering van microben tegen te gaan, maar men mag zeker niet overdrijven! Een té sterke hygiëne kan het evenwicht van de flora verstoren en irritatie veroorzaken. De intieme hygiëne van de vrouw moet m.a.w. beperkt blijven tot de vulva en dus uitwendige reiniging. De binnenkant van de vagina hoef je niet te reinigen. In principe houdt het uitgebalanceerde ecosysteem zichzelf in stand.

Voor de dagelijkse uitwendige reiniging kan je, naast water, eventueel kiezen voor producten met een pH tussen de 5 à 8, zachte producten dus. De meeste in de apotheek verkochte producten voor intieme hygiëne vallen binnen deze pH-zone. Verdraagt je patiënt deze speciale vaginale zepen niet, dan kan je eventueel een reiniging met een zachte glycerinezeep aanraden. Na reiniging moet men uiteraard alles goed afspoelen en droogdeppen.

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om af en toe toch inwendige hygiëne aan te raden. Iemand die veelvuldig gaat zwemmen kan door het chloorhoudend water de natuurlijk flora verstoren. Dit kan voorkomen worden door na het zwemmen een (gewone) douche te nemen en nadien zeer grondig af te drogen met een propere handdoek. Ook tijdens de maandstonden, zeker wanneer langdurig tampons gebruikt worden, is een goede hygiënische discipline aangewezen. Men kan hierbij indien gewenst een wasemulsie hanteren, maar ook hier raadt men aan niet te overdrijven.
Een vaginale douche raadt men beter niet aan. Bij vaginale spoelingen neemt in eerste instantie het witverlies mogelijk af, maar de incidentie van het aantal infecties zou toenemen.

Alle in de apotheek te verkrijgen wasemulsies zijn niet geregistreerde producten. Veel evidentie is er niet terug te vinden in de literatuur. Richtlijnen al helemaal niet. Men kan wel een onderscheid maken tussen zure en basische wasemulsies.  Candida-schimmels zouden  beter gedijen in een zure omgeving dan in een alkalische; Gardnerella vaginalis groeit beter in een alkalische omgeving. Om die reden kiest men bij mensen die vaak last hebben van candidase voor een basische emulsie zoals Saforelle. Voor mensen die frequent te kampen hebben met een bacteriële vaginose kan er eventueel preventief gekozen worden voor een zure emulsie zoals Lactacyd, Somex of Bodysol.

In concreto kan men best volgende richtlijnen meegeven aan de patiënte:

 • In prinicpe volstaat het om de uitwendige delen zacht te reinigen met water al dan niet gecombineerd met een zachte zeep of wasemulsie. De pH hiervan kan variëren tussen 5  en 8 (dus een lichtzure of neutrale zeep).
 • Je geeft best extra tips mee ter preventie van vaginale ongemakken:
  • Vermijd te strakke kledij zodat een optimale ventilatie mogelijk blijft.
  • Draag katoenen ondergoed i.p.v. synthetisch materiaal. Hierin ga je namelijk meer zweten en creëer je een vochtig en warm milieu: ideale voedingsbodem voor schimmels of bacteriën.
  • Trek elke dag vers ondergoed aan.
  • Gebruik geen geursprays of geurende inlegkruisjes. Dit verstoort het natuurlijke milieu rond je vagina en verhoogt de kans op irritatie en infecties.
 • Wanneer iemand geregeld last heeft van een candidase, kan er af en toe best intiem gereinigd worden met een basische zeep zoals Saforelle. Wanneer iemand eerder gevoelig is aan bacteriële infecties reinigt men best zo nu en dan met een zure zeep zoals Somex of Lactacyd.
 • Gebruik de producten met mate. Het is zeker niet nodig om elke dag de inwendige vagina te reinigen met wasemulsies. Een dagelijkse reiniging beperkt zich best tot de externe vulva.
Referenties: 

[1] Anonymus: e-gezondheid. Intieme hygiëne: neen tegen de vaginale douche.

[2] Anonymus: e-gezondheid. Intieme hygiëne: niet te veel, niet te weinig.

[3] Lescrinier T. Taboeklachten. IPSA 2009

[4] Productinformatie Compendium 2012.

Auteur:
Lies Leemans

Datum laatste actualisatie: 18 december 2012


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgend(e) onderwerp(en): Vaginale infecties

Expert: 
liels4316