Skip to Content

Wordt de opname van suprefact neusspray beïnvloed door het gelijktijdig gebruik van een neusspray met vasoconstrictorische eigenschappen bij een vrouw met een verkoudheid?

In de wetenschappelijke literatuur is geen informatie over de combinatie van nasale decongestiva en nasaal toegediende gonadoreline-analogen terug te vinden. Op basis van informatie uit bijsluiters en informatie van de firma, raden we aan het gebruik van nasale decongestiva te vermijden tot 30 minuten na de nasale toediening van busereline.
  1. Wat is Suprefact® neusspray

Suprefact® neusspray bevat busereline, een synthetisch analoog van gonadoreline met agonistische werking. Busereline is geïndiceerd voor ovariële stimulatie als voorbereiding op IVF, waarbij het frequent gecombineerd wordt met humaan menopauzaal gonadotropine (HMG) om een premature LH-piek te vermijden. Ook bij endometriose en uteriene fibromen is busereline geïndiceerd [1, 2].

  1. Wat is gekend over gelijktijdig gebruik van Suprefact® en een nasale vasoconstrictor

De patiëntbijsluiter [2] van de Suprefact® neusspray geeft geen informatie betreffende het gelijktijdig gebruik van nasale decongestiva en Suprefact®. De Nederlandstalige Summary of Product Characteristics (SPC) [3] meldt wel het volgende: “Indien de neusspray volgens voorschrift wordt gebruikt vindt een betrouwbare absorptie van de actieve substantie door het neusslijmvlies plaats. Zelfs als de patiënt verkouden is, wordt Suprefact® neusspray goed opgenomen. Bij verkoudheid dient wel, vóór gebruik van Suprefact® neusspray, de neus krachtig gesnoten te worden”

De Engelstalige SPC [4] maakt daarentegen wel melding van het gelijktijdig gebruik van nasale decongestiva: “If nasal decongestants are being used concurrently, they should be administered at least 30 minutes after buserelin”.

We contacteerden de Belgische afdeling van de verantwoordelijke firma over het verschil tussen beide wetenschappelijke bijsluiters, en vroegen naar een rationale. Zij raadden ons aan 30 minuten te wachten vooraleer nasale decongestiva toe te dienen na het gebruik van Suprefact®, maar gaven hiervoor geen rationale.

In de internationale wetenschappelijke literatuur is geen informatie over de combinatie van nasale decongestiva en gonadoreline-analogen, toegediend via nasale weg, terug te vinden.

  1. Besluit

Hoewel we geen zicht hebben op de achterliggende reden, lijkt het ons aangewezen het advies van de producent op te volgen en dus het gebruik van nasale decongestiva te vermijden tot 30 minuten na de nasale toediening van busereline.

Referenties: 

[1] BCFI via www.bcfi.be, geraadpleegd op 12/10/2012
[2] Patiëntbijsluiter Suprefact® neusspray, via www.bcfi.be, geraadpleegd op 12/10/2012
[3] Wetenschappelijke bijsluiter Suprefact® neusspray, via www.bcfi.be, geraadpleegd op 12/10/2012
[4] Wetenschappelijke bijsluiter Suprefact® neusspray – Engelstalig, via http://www.medicines.org.uk/emc/medicine/12377/SPC, geraadpleegd op 12/10/2012

Auteur:
Apr. Eline Tommelein
Prof. Dr. Apr. Koen Boussery

Eenheid voor Farmaceutische Zorg
Faculteit Farmaceutische Wetenschappen
Universiteit Gent

Datum laatste actualisatie: 12 oktober 2012


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgend(e) onderwerp(en): Gonadorelines

Expert: 
koeby2662