Skip to Content

Een zeer gekende gynaecoloog schrijft regelmatig creme voor met keforal en oestradiol valerianaat als actieve bestanddelen ter behandeling van dystrofie van vaginale slijmvliezen. Is oestradiol val.(niet terugbetaald vervangbaar door oestradiol benzoaat?

Oestradiolbenzoaat is op een andere hydroxylgroepveresterd dan oestradiolvaleraat. Bovendien is er veresterd met een ander zuur. Op die manier wordt het erg moeilijk om een voorspelling te doen.

Oestradiol valeraat of valerianaat is een ester van oestradiol op de hydroxylgroep gepositioneerd op koolstof nr 17.  Oestradiol benzoaat echter is veresterd op een andere hydroxylgroep namelijk op positie  3.  Bovendien is er veresterd met een ander zuur.  Op die manier wordt het erg moeilijk om een voorspelling te doen.  Zijn de esterases, ook aanwezig in de huid, even efficiënt  op deze twee plaatsen en met een verschillend vetzuur?  Hoe snel is de resorptie van deze twee producten?  Deze vaststelling, samen met het gebrek aan vergelijkende gegevens uit de literatuur (en we hebben hard gezocht) zorgen ervoor dat we geen gefundeerde uitspraak kunnen doen over de uitwisselbaarheid van deze twee producten in deze situatie.

We noteren hierbij nog dat de terminologie  “dystrofie van vaginale slijmvliezen” een verzamelnaam is voor een aantal verschillende ziektebeelden met hun eigen aanpak.  Ook over het lokaal gebruik van het antibioticum cefalexine in een gynaecologische context vonden we geen enkele referentie terug in de medische literatuur en ook hier hebben we hard gezocht.

Referenties: 

Alle referenties zijn als hyperlinks in de tekst terug te vinden.

Auteur:
 

Hans De Loof
University of Antwerp - Campus Drie Eiken
Pharmacology
Universiteitsplein 1
B-2610 Antwerpen
 

Datum laatste actualisatie: 15 december 2012

Expert: 
loode1400