Skip to Content

Een patiente van 20 jaar gebruikt deso 30. Zij wil graag weten hoeveel strips ze kan doornemen (zonder 7 dagen te stoppen) zonder risico.

Er is een duidelijke trend in het doorlopend innemen van oestroprogestativa. In de VS is sinds 2003 een combinatie van 30µg ethinyloestradiol en 150µg levonorgestrel op de markt die 3 maanden wordt ingenomen met een 7 dagen pilvrije periode (Seasonale®). In België zijn geen dergelijke specialiteiten op de markt en vermeldt de bijsluiter van de klassieke orale contraceptiva inderdaad een continue inname van maximum 2 blisters. Indien de patiënte meerdere maanden haar pil wil doornemen is consultatie met de gynaecoloog aangeraden.

Verdieping

Eigenlijk is het cyclische schema van de orale contraceptiva (21 dagen pilinname en een stopweek van 7 dagen) bepaald geweest op basis van tradities en uit angst voor de sociaalfilosofische reacties. Bovendien klaagt een groot percentage van vrouwen over de perimenstruele problemen zoals dysmenorroe in de onderbuik, hypermenorroe, migraine en acne. Een groeiend aantal vrouwen wil liever geen menstruatie, niet alleen om fysische redenen maar ook met het oog op haar sociale en seksleven.

Langdurige anticonceptie werd officieel ingevoerd in de VS in 2003, toen de FDA Seasonale® goedkeurde. Dit middel wordt gedurende 3 maanden ingenomen (84/7). In principe kunnen vrouwen die het willen in België dus 4 strips van één van de pillen met een identieke samenstelling innemen (Microgynon 30® of Stederil D®). Die zijn al 30 jaar op de markt bij ons. Hiervoor moet natuurlijk worden overlegd met de gynaecoloog.

De voordelen van een continue inname van de pil zijn vooral te vinden op niveau van het comfort. Er is een groter percentage amenorroe, maar ook een aanzienlijk en significant afnemen van de meeste symptomen die het gevolg zijn van de menstruatie en hormonale onttrekking: minder lange vochtophoping, minder dysmenorroe, minder premenstrueel syndroom alsook migraine en gebruik van pijnstillers. Spotting treedt wel nog op.

In vergelijking met de klassieke inname van oestroprogestativa zijn bij langdurige gebruikscycli gewicht of bloeddruk niet significant verschillend en zijn er geen ongunstige veranderingen wat spanning en pijn in de borsten, de spijsvertering, hoofdpijn, de neiging tot depressie of het libido betreft. Ook het groter aantal dagen met tussentijdse bloedingen blijft beperkt. Er is dus op dat vlak geen specifiek gezondheidsrisico. Continue schema’s gaan wel gepaard met een inname van 25% meer steroïden. Er zijn momenteel geen indicaties dat dit een effect zou hebben op een aantal cardiovasculaire parameters, maar er zijn nog studies nodig om de effecten op lange termijn te bestuderen (bv op borstweefsel). In deze context is het waarschijnlijk beter om bv 20µg ethinyloestradiol ipv 30 µg in te nemen. Er is dus bijkomend onderzoek nodig om de tolerantie and veiligheid op lange termijn te bestuderen.

Een aantal recente studies onderzoekt lagere doseringen van de oestroprogestagenen alsook zijn er studies met continue pilinname gedurende 13 weken aan de gang. De eerste bevindingen zijn positief. Er is dus in de komende jaren wel een evolutie te verwachten in het gebruik van de pil, ook bij ons.

Referenties: 
  1. www.bcfi.be
  2. U. Gaspard. (2008) Doorlopende anticonceptie met oestroprogestativa: de trend zet zich voort. Gunaikeia: special nummer 42-44
  3. JJ Amy. (2008) Doorlopende anticonceptie met oestroprogestativa: de trend zet zich voort. Gunaikeia: special nummer 63-64
  4. Samenvattingen van de kenmerken van de produkten (SKPs) van Deso 30® , Nuvaring®, Microgynon® 30: www.fagg.be
  5. Benagiano et al. (2009) Safety, efficacy and patient satisfaction with continous daily administration of levonorgestrel/ethinyloestradiol oral contraceptives. Patient Prefer Adherence: 3: 131-143.
  6. Krishnan & Kiley (2010) The lowest-dose, extended cycle combined oral contraceptive pill with continuous ethinyloestradiol in the US: a review of the literature on ethinyloestradiol 20µg/levonorgestrel 100µg + ethinyloestradiol 10 µg. Int J Womens health 2: 235-239.

Auteur:

Sophie Sarre, VUB

Datum laatste actualisatie: 27 mei 2011


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie Anticonceptiva en de daarbij horende oestroprogestiva

Expert: 
expert