Skip to Content

Indien een baby van 2 maand, die nog niet het volledige vaccinatieschema van het rotavirus doorlopen heeft, in contact komt met het rotavirus hoe groot is dan de kans dat hij het rotavirus krijgt? Heeft hij al enige immuniteit?

Er is geen sluitend antwoord op deze vraag. De snelheid van opbouw van immuniteit is individueel verschillend. Echte zekerheid tot bescherming tegen een infectie is er slechts na toediening van het tweede vaccin.

Het huidige beschikbare orale vaccin tegen rotavirus infecties wordt in 2 dosissen toegediend op de leeftijd van 8 en 12 weken en de laatste dosis in elk geval vóór de leeftijd van 6 maanden.

Wanneer een baby van iets ouder dan 2 maanden en dus na de eerste toediening van het orale vaccin en vóór de tweede toediening van het orale vaccin,  een besmetting met het wild type rotavirus oploopt, is de kans dat de baby de ziekte oploopt afhankelijk van een aantal factoren : (i) gebeurt de infectie kort na de eerste vaccinatie (dan heeft de baby nog geen kans gehad om immuniteit op te bouwen), (ii) de individuele opbouw van immuniteit (deze is verschillend van mens tot mens).

Bijgevolg is er geen sluitend antwoord op deze vraag.  Echte zekerheid tot bescherming tegen een infectie is er slechts na toediening van het tweede vaccin, maar de kans dat er toch reeds een bescherming is opgebouwd tussen beide vaccinaties is mogelijk, maar verschillend van individu tot individu.  Ook de kans dat de symptomen slechts afgezwakt na de eerste vaccinatie voorkomen, is mogelijk.

Referenties: 

Auteur

Bart Rombaut, VUB

Datum laatste actualisatie: 30 mei 2011


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie Rotavirus

Expert: 
expert