Skip to Content

wanneer een oogarts 1 x daags 2 druppels voorschrijft als posologie bedoelt hij dan 2 druppels tegelijkertijd of met een tussentijd van bv.5 minuten?

In principe is er geen meerwaarde om kort na elkaar dezelfde druppel te gebruiken.

 

Sommige artsen schrijven ‘standaard’ 2 druppels voor. Dit is volledig overbodig gezien er slechts plaats is voor één druppel in een oog. De ‘overschot’ belandt gewoon op de wang. Deze manier van voorschrijven is enkel bedoeld om er zeker van te zijn dat er minstens één druppel in het oog terecht komt. Als dit de bedoeling is dan mogen de druppels zonder tussenpauze worden toegediend.
 
Mogelijks heeft de arts zich vergist en wordt er 2 maal per dag 1 druppel bedoeld.
 
Het is belangrijk om te weten of men te maken heeft met de eerste of met de tweede situatie gezien in het tweede geval de dosis het dubbele zal zijn van de eerste situatie. Verifieer dus eerst bij de patiënt of het de bedoeling is om één keer per dag of twee keer per dag te druppelen. Als de patiënt niet op de hoogte is, neemt u best contact op met de voorschrijvende arts.
 
Indien er twee verschillende druppels worden toegediend. Is het best om vijf minuten te wachten tussen elke druppel. 
 
Referenties: 

Auteurs

Dr. Bruno Smeets en Prof. Christophe Delaey


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie volgende onderwerpen: Correcte toediening van een oogdruppel, Oogdruppels correct toedienen zonder moeite? Een enquête.

Expert: 
elsms0196