Skip to Content

dagelijks maak ik bereidingen met metronidazole(meestal zalven,soms eens gelullen)graag uitleg ivm toxiciteit:op welke manier toxisch?voor wie toxisch?voorzorgsmaatregelen?

Metronidazol is mutageen bij bacteriƫn en kankerverwekkend bij sommige diersoorten. Deze gevaarlijke stof vereist bijzondere voorzorgen bij het verwerken ervan in bereidingen. Het uitvoeren van deze bereidingen is verboden voor zwangere vrouwen en voor moeders die borstvoeding geven.

Voor het antwoord op deze vraag verwijzen we naar een officiële mededeling door de subcommissie van de Farmacopeecommissie, belast met het opstellen van het Therapeutisch Magistraal Formularium. Deze mededeling werd gepubliceerd op de APB-website.

Metronidazol is mutageen bij bacteriën en kankerverwekkend bij sommige diersoorten.
Deze gevaarlijke stof vereist dan ook bijzondere voorzorgen bij het verwerken ervan in bereidingen. Het uitvoeren van deze bereidingen is verboden voor zwangere vrouwen en voor moeders die borstvoeding geven.
Het is uitermate belangrijk dat de bereidingen op basis van metronidazol zo uitgevoerd worden dat contaminatie van elk ander geneesmiddel uitgesloten is.
-                 Tijdens het uitvoeren van de bereiding moet tocht vermeden worden. De handelingen mogen niet onderbroken worden. Men dient zich te beschermen met handschoenen voor chirurgie, een bril en een masker.
-                 De werktafel en het materiaal zullen zorgvuldig met vloeibare zeep gereinigd worden door de bereider. Werkkledij die met metronidazool bevuild is, moet zo snel mogelijk verwijderd worden.
-                 Het materiaal en de tube die tijdens het afvullen en sluiten gecontamineerd werden, moeten zo vlug mogelijk met cellulosewatten gereinigd worden.
-                 Bij accidenteel contact moeten de ogen overvloedig met water gespoeld worden.
-                 Resten van de bereiding en de cellulosewatten waarmee gereinigd werd, moeten verpakt worden in plastieken zakken die zo gesloten worden dat mensen noch dieren met het product in aanraking kunnen komen.
-                 De bereider of bereidster moet na al die handelingen zorgvuldig de handen wassen met water en zeep.
Referenties: 
  1. DAC (Deutscher Arzneimittel Codex) 2002
  2. TMF 2003 – Uitgave - apothekers (te verschijnen addendum)

Auteur

Dr. Apr. Luc Leyssens


Uw basiskennis opfrissen met Farmamozaïek?

Zie Nitroimidazolderivaten

Expert: 
lucls5261