Skip to Content
De Q-box biedt een oplossing voor al uw wetenschappelijke vragen waarop u geen pasklaar antwoord vindt. Deze kunnen van allerlei aard zijn zoals bvb. nevenwerkingen, werkingsmechanismen, guidelines, ...
Vraag en antwoord Aangepast
Voor behandeling van epilepsieaanvallen bestaat er in NL Midazolam neusspray met directe opname. Import kan niet (verdovend middel). Kan dit in bereidingen? Is er een alternatief? Stesolid (diazepam via klysma) kennen we al maar is onpraktisch.
Zenuwstelsel
29/04/2015
Omega Pharma komt Zaffranax voorstellen: een product op basis van Safraanextract en vitamine B-complex. Indicatie: Burn-out, depressie, angst. Volgens een (kleinschalige) studie zou het beter werkt dan placebo. Maar kan het tippen aan klassieke medicatie?
Zenuwstelsel
27/04/2015
Heeft het gebruik van zincotabs als immuniteitsverhoger zin bij een patiënt die het immuniteitsonderdrukkende Simponi gebruikt?
Vitaminen en mineralen
02/01/2015
Diverse bronnen (o.a. Cybele) adviseren om béta-blokkers op het einde van de zwangerschap te stoppen wegens risico op bradycardie, hypoglycemie en hyperbilirubinemie bij de pasgeborene. Vanaf wanneer? Waarom is dit risico er niet/veel minder in het begin?
Gynaecologie, Hart en bloedvaten
23/12/2014
Recent is er meer vraag naar vitaminen zonder jodium voor zwangere vrouwen met schildklierproblemen (door gynaecoloog aangeraden). Extra jodium is echter nodig tijdens de zwangerschap, ook bij schildklierproblemen of moet jodiumgebruik dan beperkt worden?
Gynaecologie, Vitaminen en mineralen
15/12/2014
In magistrale bereidingen (voornamelijk vermageringspreparaten) vind ik vaak de stof chromium orotaat terug in kleine dosissen (0.3 - 0.5 mg per gelule). Nergens vind ik de maximale dosis terug. Ook vind ik erg weinig informatie over dit product
Vitaminen en mineralen
11/12/2014
Hoe wordt Uro-vaxom best ingenomen? Dokter schrijft voor "10 dagen per maand gedurende 3 maanden" confer Broncho-vaxom, op de bijsluiter staat dat uro-vaxom 3 maanden moet worden ingenomen.
Bacteriële infecties
01/12/2014
Een patiente vraagt of langdurige inname van pantoprazol (20 mg,soms 40 mg) iets kan te maken hebben met haar chronisch ijzertekort? Diverse artsen hebben op de vraag geen duidelijk antwoord gegeven. Beinvloedt pantoprazol de opname van ijzersupplementen?
Gastrointestinaal stelsel, Vitaminen en mineralen
25/11/2014
Huisdokter schrijft voor: 300mg efedrine en 5dr adrenaline 1/1000 in zalfbasis tot 30g voor kind van 15 maanden! Kindje zou neusbloeding hebben tgv verkoudheid Efedrine is nochtans tegenaangewezen voor kinderen <7 jr? Ook Neobacitracine is voorgeschreven.
Ademhalingstelsel
20/11/2014
Wat zou deoorzaak kunnen zijn voor de contra-indicatie die Delphi Care (Farmad) vermeldt tussen Leponex (clozapine) en Pantomed (pantoprazol)? Het risico op agranulocytose zou zo sterk toenemen dat de combinatie gecontra-indiceerd is.
Gastrointestinaal stelsel, Nevenwerkingen, Zenuwstelsel
12/11/2014
Bij de combinatie van aflevering van medrol en enterol geeft ons programma een interactie met rode bollen. Mag dit dan absoluut niet samen? Wat is de reden hiervoor?
Gastrointestinaal stelsel
12/11/2014
Wat is de juiste dosering van macrokristallijne nitrofurantoine (de niet-vertraagde vorm)? Is dit 3 x of 4 x daags? Er is hier geen eenduidigheid over. BCFI en Informatorium Medicamentum spreken elkaar nog steeds tegen.
Bacteriële infecties
04/11/2014
Waarom zou er een verhoogd risico op peesruptuur zijn wanneer moxifloxacine samen met methylprednisolone wordt genomen? Wat is het mechanisme hierachter?
Bacteriële infecties, Nevenwerkingen
28/10/2014
Een specialist anesthesie en anti-aging schrijft aan een ± 20 jarige man Progestogel voor, 2.5g/d ged 3 maanden. De bijsluiter vermeldt mannen als absolute contra-indicatie maar arts zegt op voorhand dat indicatie juist is.Is dat een indicatie off-label?
Hormonaal stelsel
25/10/2014
Mag L tryptofaan toegevoegd worden aan SSRI?
Zenuwstelsel
21/10/2014
Inhoud syndiceren